Volendam een echte trekpleister

Volendam, op het eerste gezicht en niet zo groot, beetje standaard vissersdorpje aan de rand van het IJsselmeer. Maar schijn bedriegt! Volendam is ongekend populair onder toeristen. Het is zelfs een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland! Maar wat is er nou zo bijzonder aan dit dorp?

De visafslag

Zoals gezegd is Volendam van oudsher een echt vissersdorp. Niet zo gek als je bedenkt dat het onder de rook van Amsterdam pal aan het IJsselmeer ligt. Hoewel het dorp nu ook bekend is van andere dingen speelt het vissersverleden nog wel een belangrijke rol in Volendam. Zo is hier nog een houten visafslag te vinden waar jaarlijks veel bezoekers een kijkje komen nemen. De visafslag ligt centraal aan de haven in Volendam en wordt niet meer voor de vis gebruikt maar voor educatieve doeleinden. Een echt stukje Nederlandse historie dus.

Palingsound

Het meest opvallende aspect van Volendam vindt plaats op muzikaal gebied. In verhouding tot het aantal inwoners zijn er namelijk ontzettend veel succesvolle artiesten of bands die hun oorsprong in Volendam hebben. De meeste artiesten afkomstig uit Volendam maken (Nederlandstalige) popmuziek die ook wel de palingsound wordt genoemd. De term is zelfs in de van Dale te vinden! Het woord palingsound is ontstaan in de jaren 70 toen de Volendamse band The Cats erg succesvol werd. In eerste instantie werd palingsound als term niet erg positief ontvangen maar nadat er grote successen werden behaald werd de naam lange tijd geaccepteerd als een soort geuzennaam. Sinds The Cats in de jaren 70 zijn er nog talloze bands en artiesten geweest die onder de naam palingsound erg succesvol waren. Echter de huidige generatie artiesten willen niet altijd meer met de term geassocieerd worden omdat ze het idee hebben dat het niet bij hun muziek past.

Toerisme in Volendam

Doordat er veel artiesten uit Volendam komen trekken deze ook veel fans aan en daarmee automatisch ook toeristen en dagjes mensen. Denk maar eens aan de mensen die een dagje naar Volendam komen om het huis van Jan Smit eens te zien of die hopen dat ze Nick of Simon tegen het lijf lopen bij de slager. Of wat dacht je van een foto moment met Kees Tol? Natuurlijk is de kans aanwezig om ze tegen het lijf te lopen, maar Volendam heeft nog meer te bieden. Zo is er een heuse Volendam Experience waarmee je kennis maakt met de geschiedenis van Volendam. Of laat je kleden in de traditionele klederdracht en leg het vast op een foto. In Volendam is er dus zeker genoeg te beleven voor een leuk dagje uit!

Originally posted 2017-03-16 12:15:35.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*