Texel verkennen met de fiets

Voor de Noord-Hollandse kust ligt Texel, Nederlands grootste Waddeneiland. Texel is door haar gunstige ligging al jarenlang populair onder toeristen. Jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen toeristen het eiland. Naast Nederlanders weten met name Duitsers het eiland goed te vinden.

Vanuit de haven van Den Helder ben je in slechts een half uurtje aan de overkant. Zodra de veerboot de haven uit is en het Marsdiep oversteekt begint jouw vakantie: met de frisse wind door je haren en de zilte zeelucht in je neus waan je je al in een compleet andere wereld!

Texel verkennen? Pak de fiets!

Het belangrijkste motief om Texel te bezoeken zijn de ruimte en vrijheid, de mooie stranden en vele fietsmogelijkheden. Strandliefhebbers komen goed aan hun trekken op Texel. De ruime stranden trekken iedere zomer vele badgasten. Fietsliefhebbers kunnen op Texel hun hard ophalen: met maar liefst 140 kilometer aan fietspaden zijn er talloze fietsroutes op Texel te vinden.

Wie op vakantie gaat naar Texel kan natuurlijk zijn eigen fietsen meebrengen. De veerboot van Den Helder naar Texel beschikt over voldoende stallingsruimte om je fiets veilig neer te zetten. De kosten voor het meenemen van een fiets vallen ook erg mee: slechts €5 voor een retourtje. Het voordeel van je fiets meebrengen is dat je op je eigen vertrouwde fiets rondfietst.

Veel toeristen zien het gesleep met hun fietsen niet zitten. Je moet ze achterop de auto zetten of er om denken in de trein en op de boot. Om die reden stappen veel toeristen naar de fietsverhuur in De Koog. Hier huur je gemakkelijk en snel een fiets, waardoor je binnen no-time onderweg bent.

Welke bestemmingen mag je zéker niet missen?

Op Texel valt ontzettend veel te ontdekken en te beleven. Wie van dorp naar dorp fietst zal onderweg snel kennis maken met de schoonheid van Texel. Zodra je de boot verlaat zie je gelijk de eerste informatiebordjes die je naar de vele bezienswaardigheden wijzen. Geen idee waar te beginnen? We zetten de leukste bestemmingen op een rijtje!

Ecomare

Met stip op één: Ecomare. Ecomare ligt in De Koog en is gelegen in het Nationaal Park Duinen van Texel. Hier combineert men opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Twee bruinvissen en vijftien zeehonden worden er permanent opgevangen. Door de veelzijdigheid van het centrum krijgen bezoekers bij Ecomare een compleet beeld van de natuur van de wadden en Noordzee. Daarnaast organiseert Ecomare actieve buitenprogramma’s en excursies voor scholen en toeristen in de Texelse natuur, langs het strand en op het Wad.

De Slufter

De Slufter is het bekendste natuurgebied op Texel en is uniek omdat het in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Het grootste deel van de Slufter wordt als vogelreservaat beheerd. Het zuidelijke gebied van De Slufter is vrij toegankelijk voor bezoekers.

De Muy

De Muy is een jong duingebied tussen De Koog en de Slufter, waar de invloed van het zoute water verdwenen is. In tegenstelling tot De Slufter is men er hier wel in geslaagd om een stuk strand in te polderen. Er is een dijkje aangelegd dat het gebied van de zoute Sluftervallei scheidt. Doordat er later nieuwe stuifdijken op het strand zijn aangelegd steeg het grondwater en ontstond de Muyplas. In De Muy zijn bijzonder fraaie duinen te vinden met zeer steile hellingen. De Muy is vermaard om zijn lepelaars, maar je vindt er ook blauwe reigers, aalscholvers, blauwborsten en nachtegalen. De Muy is ook waardevol om z’n plantengroei. In de Buitenmuy groeit bijvoorbeeld het zeldzame teer guichelheil, een klein roze bloempje. In de duinweiden aan de oostkant van De Muy groeien verschillende soorten orchideeën, waaronder de vroegbloeiende harlekijn.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Volgens de Texelse jutters is museum Flora in De Koog het eerste en grootste juttersmuseum ter wereld. Het hart van de expositie is een bonte verzameling voorwerpen die in de afgelopen 75 jaar zijn aangespoeld op het strand van Texel. De vele bijzondere voorwerpen op het grote buitenterrein en de binnenplaats zijn voor een deel opgevist door Texelse Noordzeevissers. Ankers, boeien, roeren; zelfs heuse vliegtuigmotoren.

Vuurtoren Eierland

Eentje voor de doortrappers of de bezitters van een e-bike: de vuurtoren in De Cocksdorp. De vuurtoren is gelegen op het noordelijkste puntje van Texel en bereikbaar via de Waddendijk aan de oostkant van het eiland. De vuurtoren is 35 meter hoog en toegankelijk voor bezichtiging. Vanuit de vuurtoren heb je met helder weer uitzicht over het hele eiland, de uitgestrekte stranden en zelfs het buureiland Vlieland!

Originally posted 2019-07-16 10:14:31.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*