Giethoorn het Venetië van Nederland

Dit dorp in het bovenste puntje van Overijssel staat bekend om zijn vele grachten en logischer wijs wordt de vergelijking met het Venetië in Italië dan ook snel gemaakt. Het echte Venetië is echter ver weg terwijl Giethoorn bij wijze van spreken om de hoek ligt! Heb je al weleens nagedacht over een bezoekje aan dit waterdorp?

Grachten als wegen

Het is zeker de moeite waard om een bezoek aan Giethoorn te brengen. Dit dorp heeft namelijk grachten en kanalen om je over te verplaatsen in plaats van echte wegen. Dit heeft een oorsprong in de geschiedenis van het drop. Giethoorn ligt namelijk midden in een groot veengebied. Het dorp begon dan ook als een nederzetting van de veenontginners die in de buurt aan de slag gingen. Deze ontginning begon aan de oever van een meer en door middel van de gegraven watergangen werd het veen ontgonnen. Na een aantal decennia werden de grachten vooral gebruikt voor het vervoer van turf maar ook voor de landbouw. Het dorp werd een aantal keer verplaats doordat er steeds meer watergangen bij kwamen maar op een gegeven moment was er geen houden meer aan en gingen de inwoners gebruik maken van de grachten om zich te verplaatsen. Sinds dien staat Giethoorn bekend als water dorp.

Varen in Giethoorn

Hedendaags is Giethoorn een heuse trekpleister voor buitenlandse toeristen of Nederlandse dagjes mensen geworden. Dit komt onder andere natuurlijk door de bijzondere grachten, maar ook door het feit dat hierop gevaren kan worden. In Giethoorn kan je op veel plekken een bootje huren en een dag op het water door brengen. Er is zelfs keuze uit verschillende soorten voertuigen. Wil je bijvoorbeeld actief kanoën of toch liever ontspannen in een fluisterboot of sloep? Bijna alles is er te vinden.

De Gieterse Punter

Wil je nou een dag de echte Giethoornse cultuur meemaken dan kan je ook varen in een zogenaamde Gieterse punter. Dit type boot werd vroeger door de inwoners voor van alles gebruikt. Zo brachten de bakken en melkboer hun waren rond en werden punters ook gebruikt voor bruiloften en vergaderingen. Hoe wel de punter nu meer echt gebruikt wordt behalve voor toeristische doeleinden, kan je wel de geschiedenis van de punter terugzien in Giethoorn. Als je een bezoek brengt, let eens op de tientallen bruggetjes die je onderweg passeert. Het zal je dan opvallen dat deze erg hoor zijn. Dit komt omdat diegene die de punter bestuurde ook veilig onder de brug door moest kunnen!

Originally posted 2017-03-16 12:07:58.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*