De gevaren van een romantische vakantie

Veel reizigers genieten van vakantie-romances, maar weinigen nemen de nodige voorzorgsmaatregelen en gedragen zich anders dan thuis. HIV-infectie als gevolg van seks in het buitenland is de meest voorkomende oorzaak van dodelijke infectie bij reizigers.

De meest gebruikelijke route voor de verspreiding van hiv-infecties wereldwijd is via heteroseksuele gemeenschap, ondanks de nadruk in de westerse pers op ‘risicogroepen’ zoals homoseksuele mannen en intraveneuze drugsgebruikers. Aan het einde van de vorige eeuw werden er in Engeland en Wales meer nieuwe heteroseksuele infecties met HIV gediagnosticeerd dan door homoseksueel contact. Het merendeel van de heteroseksuele HIV werd verworven als gevolg van seks in het buitenland, met name in landen in Afrika, maar ook in andere delen van de wereld waar het risico snel toeneemt.

Studie in de UK

In Groot-Brittannië bleek uit een anonieme studie van reizigers die het Hospital for Tropical Diseases bezochten voor screening op tropische ziekten dat het hiv-percentage bij heteroseksuele mannelijke reizigers 1,2 procent was. Dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Veel hiv-infecties worden niet gediagnosticeerd in het Verenigd Koninkrijk, omdat reizigers zich niet bewust zijn van de verhoogde gevaren van seks met een nieuwe partner in een land met een hoge hiv-prevalentie en zich daarom niet presenteren voor hiv-screening.

De hiv / aids-epidemie is ongebreideld in Afrika, dat 90 procent van de gemelde hiv / aids-gevallen heeft. In sommige delen van de wereld is tot 90 procent van de commerciële sekswerkers van beide geslachten hiv-positief en is maar liefst een op de drie volwassenen besmet. Hiv-percentages nemen snel toe in India, in landen rond de Gouden Driehoek van Azië, in vele andere delen van de tropen en in de voormalige USSR.

In werkelijkheid is het niet mogelijk om een ​​wereldkaart samen te stellen die de wereldwijde risicospreiding toont, omdat veel onderrapportage plaatsvindt om verschillende sociale, culturele en economische redenen. Hoewel sommige plaatsen zeker een hogere incidentie van seksueel overdraagbare aandoeningen hebben dan andere, is het belangrijk om in gedachten te houden dat het risico afhangt van zowel gedrag als geografie, en gemakkelijke seks de grootste risicofactor is.

Partner op vakantie

Een Zweedse studie van bijna 1.000 vrouwen toonde aan dat 28 procent casual reisseks had gehad, meer dan 85 procent van hun partners was afkomstig uit Europa, 76 procent van hen was dronken tijdens casual seks en slechts 9 procent gebruikte een condoom.

Het risico om besmet te raken met HIV door een enkele seksuele ontmoeting is 0,01-1 procent en wordt vaker doorgegeven van man op vrouw. Dit risico wordt verhoogd in aanwezigheid van ulceratieve genitale ziekte. Het risico op HIV-infectie kan worden verminderd door condooms te gebruiken, vooral condooms met zaaddodend middel.

Te laat?

Mocht het toch te laat zijn, kijk dan eens voor een SOA Kliniek in uw stad. Ook als je twijfels kan het waard zijn om een bezoek te brengen.

Originally posted 2019-08-14 12:35:20.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*